کد خبر: 1309585
تاریخ انتشار: ۰۵ مرداد ۱۴۰۴ - ۲۳:۰۰
گنج روايت‌ها، جنگ روایت‌ها بازار روایت‌های جنگ داغ است. گاهی سراسر یک روایت گنج است و گاهی بخش‌هایی از آن محل مناقشه! گاهی دیگران معترض می‌شوند و «جنگ روایت‌ها» شکل می‌گیرد. بخش‌هایی از این روایت‌ها شاید بنا به مصلحت‌هایی هیچ‌گاه تکذیب یا تأیید نشود. عراقچی، جلیلی و صالحی این روز‌ها فرصت روایت‌ها را از دست نمی‌دهند. اما آیا به خیلی از این حرف‌هانیازی هست یا فقط روح و روان مردم و ارکان ملی را هدف گرفته است؟!

جوان آنلاین: وزیر امور خارجه در یک گفت‌وگوی اختصاصی، ابعادی کمتر گفته‌شده از جنگ تحمیلی دوازده‌روزه رژیم صهیونیستی علیه ایران را فاش کرد، ابعادی که البته برخی از آنها مناقشه‌برانگیز و برخی دیگر، در شرایطی که سایه تهدید از کشور کوتاه نشده، احتمالاً زودهنگام، غیرضروری یا حتی هیجان‌زده به نظر می‌رسد، گفت‌وگویی که می‌تواند گنج پنهان روایت از جنگ دوازده‌روزه را بدل به جنگ روایت‌ها کند. عباس عراقچی گفته که اسرائیل ساعت یک بامداد روز توقف جنگ از مجاری طرف‌های ثالث اعلام کرده بود که «آمادگی دارد حملاتش را متوقف کند» و بعدازظهر همان روز با این ادعا که ایران با پرتاب موشک توافق را نقض کرده، برای حمله مجدد جنگنده اعزام کرد. عراقچی البته گفته که ما (ایران) پیام دادیم که «اگر اقدامی کنند ما بلافاصله و شدیدتر از گذشته پاسخ می‌دهیم و ایران لبنان نیست یعنی کاری را که در لبنان کردند، نمی‌توانند اینجا تکرار کنند.»

به گزارش «جوان»، عباس عراقچی در گفت‌وگویی با جواد موبویی که دست‌کم تا الان از صدا و سیما پخش نشده پشت‌پرده‌هایی مهم از شرایطی را بیان کرد که به گفته او منجر توقف جنگ دوازده‌روزه بین ایران و رژیم صهیونیستی شده است. در حالی که بسیاری از کشور‌ها در شرایط امنیتی ناشی از جنگ یا حتی تا مدت‌ها بعد، مصوبات شورای امنیت ملی در شرایط جنگی را علنی نمی‌کنند، وزیر امور خارجه در این گفت‌و‌گو  با اشاره به جنگ دوازده‌روزه اخیر گفت که «قبل از اینکه آتش‌بس اعلام شود، در شورای عالی امنیت ملی مصوب شده بود که اگر دشمن تقاضای آتش‌بس بدون پیش شرط کرد، می‌پذیریم»؛ مصوبه‌ای که به گفته عراقچی مربوط به «اواخر جنگ» است که او گفته احتمالاً به «روز‌های هشتم یا نهم» برمی‌گردد. وزیر خارجه تصمیم شورای عالی امنیت ملی را «تصمیمی کاملاً هوشمندانه و کاملاً از موضع قدرت» دانسته و در توضیح آن گفته که طبق این مصوبه تصمیم گرفته شد که «اگر دشمن آمد و بدون اینکه شرطی بگذارد، گفت که من می‌خواهم آتش‌بس کنم، ما قبول می‌کنیم، چونکه به ما تجاوز شده بود و ما حمله نکرده بودیم و در حال دفاع از خود بودیم». او در پاسخ به این سؤال که آیا رهبری انقلاب نیز این مصوبه را تأیید کردند، گفت: «نیازی به گفتن ندارد که تمامی مصوبات شورای عالی امنیت ملی به تأیید رهبری می‌رسد و بعد ابلاغ می‌شود.» او در حالی که به نظر می‌رسد برخی منتقدان داخلی را مدنظر دارد، گفته است: «اصلاً بدون تأیید ایشان (این مصوبات) نمی‌تواند ابلاغ و لازم الاجرا شود. اصلاً اجرایی نمی‌شد.» عراقچی در این گفت‌و‌گو ادامه داد: «این مصوبه وجود داشت و از ساعت ۱ صبح (واسطه‌ها) تماس گرفتند که اسرائیل آمادگی دارد حملاتش را متوقف کند.» واسطه‌هایی که او گفته که «کشور‌های مختلفی» بودند. عراقچی می‌گوید که در این پیغام‌ها گفته شده بود که «اگر ایران هم متوقف کند، آنها (اسرائیلی‌ها) دیگر ادامه نمی‌دهند. ولی اگر شما متوقف نکنید طبیعی است که آنها هم ادامه خواهند داد.» وزیر خارجه دولت چهاردهم می‌گوید که  صحت و راستی این پیام‌ها را بین ساعت یک تا حوالی ۳ بامداد روز توقف جنگ «با جا‌هایی که باید چک می‌کردم، چک کردم»، زیرا به گفته او، هرچند مصوبه و شرایط توقف جنگ در مصوبه شورای امنیت ملی مشخص بود، ولی او به عنوان «وزیر خارجه بایستی (صحت پیام ها) را چک می‌کرد».

بیان زودهنگام دو سوءتفاهم!

وزیر امور خارجه تنها به فاصله یک ماه بعد از آتش‌بس، از به وجود آوردن دو سوءتفاهم میان «او و میدان» در جریان برقراری آتش‌بس صحبت کرده و می‌گوید: «یک سوءتفاهم بین من و نیرو‌های مسلح پیش آمد؛ دوستان فکر کرده بودند که تا ساعت ۴ به وقت گرینویچ است، در حالی که تا ساعت ۷:۳۰ به وقت تهران حملات علیه رژیم (صهیونیستی) ادامه داشت.» او همچنین از یک سوءتفاهم دیگر در بعدازظهر روز جنگ صحبت کرده، که البته به گفته او «با یک تماس کنترل شد.» عراقچی توضیح می‌دهد: «بعدازظهر روز اول آتش‌بس، رژیم ادعا کرد ایران موشک زده و توافق را نقض کرده و هواپیمای‌شان را فرستادند برای حمله.» او ادامه داد: «من همان‌جا به ویتکاف پیام دادم که اسرائیل در حال بهانه‌گیری است و ایران را متهم به نقض کرده، اما چنین نقضی صورت نگرفته است.» عراقچی می‌گوید که به طرف (یا طرف‌های واسط پیام داده که اگر (اسرائیلی‌ها) اقدامی کنند ما بلافاصله و شدیدتر از گذشته پاسخ می‌دهیم و ایران لبنان نیست؛ کاری که در لبنان کردند را نمی‌توانند اینجا تکرار کنند.» و توضیح می‌دهد که «دیدید که ترامپ بعدش توئیت زد خلبانان برگردند و جلوی اسرائیل را گرفت. مشخص شد که از اول همه چیز با هماهنگی امریکایی‌ها بوده است.»

اینکه بگویم فریب خوردیم توهین است

عراقچی در بخشی از این گفت‌و‌گو که به نظر می‌رسد از انتقاد‌های انجام شده از مذاکرات گله‌مند است، می‌گوید که وزارت خارجه در جریان مذاکرات با امریکا فریب نخورده است، بلکه «این تصمیم کشور بوده است که چنین کاری انجام شود». او معتقد است اینکه گفته شود وزارت خارجه در مذاکرات فریب خورد، به شکلی توهین به کشور است. عراقچی تأکید می‌کند: «وقتی تصمیم به مذاکره می‌شود همه کشور تصمیمی گرفته که باید اجرا شود و اینکه بگوییم وزارت خارجه فریب خورد این درست نیست که این تصمیم کشور بوده که این کار انجام شود.» او تأکید می‌کند که «اگر کسی در نیرو‌های مسلح  یا دولت به هوای مذاکرات از وظایف خود تخطی کرده، باید محاکمه شود ولی وزارت خارجه کارش را به دستور مدیریت نظام انجام داد. نظام تصمیمی گرفت که وارد مذاکره شود و وزارت خارجه مأمور این کار است.» عراقچی مصرانه می‌گوید که معتقد است «ما از انجام مذاکرات ضرر نکردیم بلکه خیلی نفع بردیم اینکه حقانیت ما در نزد مردم ایران و جامعه بین‌الملل اثبات شد»

او در عین حال، گفته که «کسی می‌تواند ادعا کند اگر مذاکره نمی‌کردیم جنگ نمی‌شد؛ حتماً می‌شد بلکه زودتر هم ممکن بود جنگ بشود.» وزیر خارجه می‌گوید: «چرا مردم در زمان جنگ این‌قدر متحد و منسجم بودند، چون دیدند نظام‌شان برای‌شان همه کار کرده و کوتاهی نکرده در اینکه جلوی جنگ را بگیرد و پای مذاکره رفته و آن طرف بوده که اهل جنگ بوده است. منطق ما کاملاً قوی بود و نشانه‌اش هم این است که بیش از ۱۲۰کشور از ما حمایت کردند و حمله به ایران را محکوم کردند.»

یک روایت غیرضروری از قول نظامیان

بخش مهمی از گفت‌وگوی عراقچی به شرایط بعد از حمله رژیم صهیونیستی به ایران قبل از عملیات وعده صادق ۳ برمی‌گردد، یعنی زمانی که ایران وعده صادق ۲ را انجام داده بود ولی درباره پاسخ به حمله بعدی رژیم صهیونیستی (انجام وعده صادق ۳) بحث‌هایی در داخل نظام وجود داشت. او می‌گوید: «بعد از ترور شهید هنیه، رهبر انقلاب جلسه‌ای با حضور اعضای شورای عالی امنیت ملی و برخی افراد دیگر تشکیل دادند و همه اعتقاد بر پاسخ داشتند، اما روی زمان و چگونگی آن اختلاف نظر بود.» عراقچی با گفتن اینکه «فرماندهان نظامی معتقد بودند این عملیات باید زمانی انجام شود که پس از آن بتوانیم از کشور دفاع کنیم»، اگر گفته نشود روایتی مناقشه برانگیز، دست‌کم روایتی غیرضروری در این باره ارائه کرده و ادامه می‌دهد: «در آن جلسه مقرر شد آمادگی‌های دفاعی برای حمله احتمالی دشمن پس از پاسخ ما فراهم شود.» عراقچی می‌گوید که «شهید باقری از اصلی‌ترین مخالفان وعده‌صادق ۳ بود، ایشان معتقد بودند که مملکت ما نمی‌تواند از تبعات حمله از خود دفاع کند، ما همچنان به مذاکره معتقدیم.» عراقچی روایتی از مباحث داخل شورای امنیت ملی نقل کرده و می‌گوید: «یک نفر در جلسه شورای عالی امنیت، پزشکیان را متهم به جلوگیری از اجرای عملیات می‌کند. در آن جلسه سردار شهید باقری با آن دوست‌مان برخورد کرد و گفت چرا چنین چیزی را مطرح می‌کنی و من مسئول دفاع از کشور هستم و آن لحظه که مطمئن شوم می‌توانم از کشور در برابر تبعات حمله وعده صادق ۳ دفاع کنم کار خودم را انجام می‌دهم و من هنوز حتی از رئیس‌جمهور سؤال نکردم که نظر شما چیست؟ چون از نظر خودم هنوز به آن مرحله نرسیده‌ایم و به شدت از رئیس‌جمهور دفاع کرد.» وزیر خارجه با اشاره به آمادگی نیرو‌های مسلح و دولت گفت: «نیرو‌های مسلح آرایش جنگی داشتند و دولت آمادگی جنگ را پیدا کرده بود.» او می‌گوید: «بعد از ترور شهید هنیه و عملیات وعده ۲ و سقوط سوریه و انتخاب ترامپ، اقلاً سه بار تا مرز جنگ رفتیم؛ هم دولت و نیرو‌های مسلح آماده بودند و هم سیاست خارجه فعالیت گسترده داشت و با دیپلماسی ایجاد خوف در منطقه توانستیم جلوی جنگ تمام‌عیار را بگیریم.» به گفته وزیر خارجه «جنگ اخیری که اتفاق افتاد همه منتظر بودند بعد از وعده صادق۲ اتفاق بیفتد و اسرائیلی‌ها پیام دادند پاسخ ما دردناک خواهد بود.» وزیر خارجه دولت چهاردهم می‌گوید که با هدف اینکه دیپلماسی بتواند جلوی جنگ را بگیرد، ۱۷ سفر منطقه‌ای داشتم و تأکید می‌کند: «دیپلماسی همیشه راه کم‌خطرتر و کم‌هزینه‌تر برای رسیدن به اهداف است و همیشه اولویت دارد.» او می‌گوید که در جریان فعالیت‌های دیپلماتیک «پیام را به همه کشور‌ها بردم که اگر بین ایران و اسرائیل رخ بدهد، محدود به این دو کشور نخواهد بود. اسرائیل تمام تلاشش را می‌کند امریکا وارد جنگ شود؛ و وقتی امریکا جنگ بشود موشک‌های ما به خاک امریکا نمی‌رسد. به برخی سران منطقه گفتم الحمدلله به اندازه کافی پایگاه امریکایی‌ها در منطقه دارند که متأسفانه در خاک شماست و مجبوریم آنها را بزنیم.»

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
captcha
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار